Controlerend opvoeden of zelfsturend?

 Er is niet grote waarheid over opvoeding. We vertrouwen als ouders op ons innerlijk kompas. Maar soms is ons innerlijk kompas verstoord en kunnen we onvoldoende aandacht geven aan wat we werkelijk denken, voelen en waarnemen. Dan dreigen we de koers kwijt te raken en weten we niet meer hoe we onszelf en onze kinderen moeten sturen. We proberen dan krampachtig de controle vast te houden. De focus komt te liggen op kortetermijngedrag.

Maar wat hebben kinderen werkelijk van ouders nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Wat zijn de helpende en wat zijn de belemmerende factoren hierbij? 

 

Tijdens het coachen probeer ik ouders te laten focussen op langetermijngedrag in plaats van controle van gedrag op korte termijn. Hoe kun je richtinggevend zijn als ouder, zonder autoritair te zijn? Samen gaan we ons richten op de ontwikkeling van het kind op lange termijn en dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als op sociaal vlak. We gaan kijken hoe we een balans kunnen aanbrengen tussen discipline en een goede relatie. Zelfbewustzijn, afstemming, inleving en dialoog zijn hierbij de sleutelwoorden.