Jongeren van deze tijd

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren van deze tijd intuïtiever en sensitiever zijn dan de meeste mensen denken. 

Ieder gaat hier op z’n eigen manier mee om. De een trekt zich terug, kan zich niet concentreren, is heel erg druk of krijgt een woede-uitbarsting, en de ander wordt heel erg aanhankelijk, verdrietig of krijgt zelfs depressieve gevoelens. 

Veel jongeren, die op wat voor manier dan ook, sensitief zijn, hebben vaak het gevoel anders te zijn dan anderen, een gevoel dat versterkt wordt als er geen aandacht is voor hoe zij zich diep van binnen voelen en zij alleen worden beoordeeld op hun gedrag. 

 

Ik kijk met open en brede blik naar de vragen die jongeren hebben. Samen met hen kijk ik welke thema's er spelen en waar hun behoeften liggen.

Zoals altijd neem ik bij de intake ook hun geboorteverhaal mee. Het geboorteverhaal kan oude overtuigingen zichtbaar maken die er mede voor kunnen zorgen dat je  niet lekker in je vel zit. We nemen ook de omgeving van de jongere mee zoals gezin, vrienden en school.

Ook kijken we naar het energetische stukje; waar zitten de blokkades in het lichaam? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de energiebanen in het opgroeiende lichaam weer vlot gaan stromen? Wat is er nodig om weer in balans te komen?

Samen met de jongere maak ik een plan op maat waarin zowel de mentale, emotionele, fysieke en energetische aspecten verwerkt zijn. Energetische behandelingen kunnen het proces positief beinvloeden waardoor herstel sneller gaat. 

De gesprekken vinden plaats in een sfeer van vertrouwen en veligheid, waarbij ook aandacht is voor humor en spel. 

 

Met wat voor vragen kun je bij mij terecht?
* Ik zie als een berg tegen de dag op; hoe kom ik deze door?

* Ik overzie mijn huiswerk niet, dus doe ik maar niks.

* Ik vind mezelf lelijk, mijn vriendinnen zijn veel knapper.

* Mijn hoofd zit zo vol; ik pieker zoveel.

* Ik slaap slecht.

* Ik voel me eenzaam, heb weinig vrienden.

* Ik kan me niet ontspannen, heb veel hoofdpijn.

* Ik heb moeite met het aangeven van mijn grenzen.

* Ik heb steeds ruzie met mijn ouders.

* Ik ben snel te beinvloeden.

* Ik ben heel sensitief; al die prikkels maken mij doodmoe.


Uit “How2talk2kids”:

 Hang out and be available

Het kan heel effectief zijn om contact met je tiener te maken door op bepaalde momenten als je weet dat je tieners er zijn, aanwezig te zijn. Soort van ‘rond te hangen’ en er simpelweg te zijn. De valkuil is dat je verwacht dat je tieners je opmerken en spontaan tegen je gaan praten. Zelfs als het lijkt dat ze je niet zien op opmerken, is de energie die je uitstraalt dat je echt beschikbaar bent anders dan dat je er bent, maar bezig met andere dingen of te druk om te worden lastiggevallen.

Tieners voelen haarfijn aan als wij iets van ze verwachten (‘ja praat maar want ik ben er!’) en dat creëert weerstand. ‘Hanging out’ betekent dat je luistert als je tiener wil praten en dat het ook oké is als ze dat niet willen. Het betekent dat je een soort van ‘meubelstuk’ luisteraar bent (je laat het niet overduidelijk zijn dat je luistert). Het betekent dat je luistert naar wie ze zijn in plaats van luisteren naar hun woorden. 

Bron: "How2talk2kids"