Geboortepatronen in Kaart

Tijdens de coaching gaan we samen de geboorte van je kind in kaart brengen. Bij elk geboorteverhaal horen een of meerdere geboortepatronen en tijdens de Geboorte In Kaart workshop gaan we deze geboortepatronen naar boven halen. We doen dit met behulp van een vragenlijst die je vooraf hebt ingevuld en een kaartenset van 32 geboortepatronen. Voorbeelden van geboortepatronen met bijpassende eigenschappen zijn keizersnede, stuitbevalling, vacuumpomp, stress bij moeder, langdurende bevalling en alleengeboren tweeling.

Zo zie je bij baby's en kinderen die veel stress hebben ervaren tijdens de zwangerschap of bij de geboorte vaak een over-alertheid en slaapproblemen. Baby's met een spoedkeizersnede blijken opvallend veel moeite te hebben met onverwachte overgangen in hun leven. Zelfs tot in je volwassenheid kun je nog bepaalde gedragskenmerken tegenkomen die te maken hebben met jouw start.

Uiteraard zijn meerdere factoren bepalend voor hoe jij je ontwikkelt en gedraagt in je leven, maar bepaalde typische gedragskenmerken die je niet kunt onderbrengen bij genetische componenten of omgevingsfactoren blijken vaak wel gerelateerd te zijn aan overlevingsmechanismen van voor en tijdens je geboorte.

Gelukkig ondervinden niet alle baby's met een gecompliceerde geboorte daar gevolgen van in hun verdere leven. Veel overlevingsmechanismen raken naar de achtergrond door een goede hechting en een stabiele omgeving.

 

Als je echter het gedrag van je kindje niet goed kunt plaatsen en het heeft ook nog een moeilijke start gehad, dan zou een Geboorte In Kaart sessie je ontzettend veel waardevolle informatie kunnen geven. Jij gaat dan als ouder anders naar je kind kijken en je begrijpt ineens wat de onderliggende redenen zijn van het gedrag.

 

Het komt regelmatig voor dat bij ouders, na een GIK sessie, alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Coaching blijkt dan niet meer nodig te zijn…..

Wil je meer over dit onderwerp weten?

Kijk naar de interviews op Youtube met Anna Verwaal. Ik ben enorm door haar geinspireerd!