Je geboorte In kaart

De ware boodschap achter gedrag. 

Elk jaar waarop we de kaarsjes op onze verjaardagstaart uitblazen, vieren we de opmerkelijke dag dat ons leven begon.....

 

Een baby maakt zijn prenatale periode heel bewust mee. Vanaf de periode bij onze moeder in de buik tot de eerste periode daarna doen we al ervaringen op die zorgen voor blijvende gedragspatronen.

 

Meer dan dertig jaar van onderzoek op het gebied van pre- en perinatale psychologie en gezondheid toont aan dat de tijd kort voor de conceptie tot de tijd kort na de geboorte als de meest gevoelige en kritische periode van ons leven gerekend kan worden zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en relationeel gebied. Dit uiterst prille begin vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven. 

 

Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven ontstond; vanaf de conceptie, hoe ons leven er in de baarmoeder uitzag en de manier waarop we geboren zijn.

De wijze waarop baby' s worden verwelkomd, legt de basis voor hun gevoel van veiligheid, eigenwaarde, verbondenheid en het vermogen om gezonde relaties op te bouwen. Relaties die gebaseerd zijn op liefde, empathie en vertrouwen.

 

Nu we dit weten, kunnen we het gedrag van kinderen veel beter begrijpen. Weten wat de oorsprong is van het gedrag, is enorm waardevol. Hierdoor kun je behoeften beter in kaart brengen en daar je acties op inzetten. Ouders begrijpen hun kind ineens en het kind voelt zich begrepen. Alleen al deze verandering zorgt voor verbetering in gedrag bij het kind en uiteraard ook bij zijn ouders.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk naar de interviews op Youtube met Anna Verwaal. Ik ben enorm door haar geinspireerd!