Gedrag is logisch....

Wanneer je begrijpt wat een kind heeft ervaren in de zwangerschap en tijdens zijn geboorte en hoe overweldigend dit is geweest voor hem, begrijp je in een oogopslag zijn gedrag en wat hij hiermee eigenlijk wil zeggen. Want "moeilijk verstaanbaar gedrag" ontstaat meestal wanneer wij niet luisteren naar het kind. Wanneer we leren kijken en luisteren naar de daadwerkelijke behoeftes van een kind, zul je zien dat het gedrag gaat veranderen.

 

Bij de cursus "Geboorte In Kaart" heb ik zelf ervaren dat het een zeer effectieve methode is die je compleet anders laat kijken naar gedrag. Je leert meer naar het geheel te kijken waardoor je inzicht krijgt in de oorsprong van bepaalde gedragspatronen en belemmerende overtuigingen die zelfs bij ouders nog kunnen doorwerken. 

 

Je kunt een kind niet begeleiden wanneer je niet weet hoe hij zich heeft ontwikkeld in de meest kwetsbare periode in zijn leven. Namelijk de periode vanaf de kinderwens tot aan het eerste levensjaar. Daar is het hele brein naar gevormd. Ons oerbrein, het reptielenbrein, heeft een enorm aandeel in de manier waarop een kind zich gedraagt. In ons oerbrein liggen namelijk onze diepste overweldigendste ervaringen opgeslagen waarmee kinderen dagelijks worden gevoed. Het reptielenbrein controleert onze primaire levensbehoeften, zoals onze ademhaling en eetlust, veiligheid en overleven maar ook onze vecht- en vluchtreacties. Als er in die basis van alles is opgeslagen, kan het alarm strak afgesteld staan. Dan gaan de alarmbellen bij zo'n kind om het minste of geringste af. Dit doen ze niet opzettelijk, ze zijn zo "voorgeprogrammeerd". Hun brein is destijds zo gevormd zodat ze in die omgeving konden overleven....

Maar die omgeving van toen, is niet langer die omgeving van nu en daar gaat het nu vaak mis!

 

Geboorte In Kaart brengt de behoefte achter het gedrag in kaart. Daarom neem ik het geboorteverhaal van een kind altijd mee bij de intake en bij het coachingsproces. We kijken naar de vroegste herinneringen, brengen deze in kaart en maken ze voor het eerst zichtbaar. Alleen dit is al voldoende om veranderingen in gang te brengen.