EFT bij stressklachten

Door stress kunnen blokkades ontstaan in het lichaam met als gevolg dat de energie niet vrij meer kan stromen.

Stress voelen we zowel direct als indirect in ons lichaam; direct als we bijvoorbeeld een spannend moment ervaren. Maar ook indirect als we ons een spannend moment herinneren. Er  treden dan fysieke sensaties op: verhoogde hartslag, spanning op de borst, een droge mond, zwetende handen enz. Er treden emoties op: angst, onzekerheid, frustratie, boosheid en alles wat je nog meer kunt voelen als je onder spanning staat. Tegelijkertijd ontstaan er gedachten: ik kan dit niet, het lukt me niet op tijd. Ik haat mijn docent, het is nooit goed, ik wil hier weg enz.

 

De manier waarop je een situatie ervaart, de betekenis die je eraan geeft, bepalen je mate van spanning. Niet iedereen vindt dezelfde situatie stressvol.
De mate waarin je de spanning ervaart, heeft te maken met het label dat jij eraan hangt. Dat label wordt bepaald door je gedachten, je oordeel. 

 

Gedachten brengen ook weer bepaalde emoties met zich mee. Emoties voelen we ook in ons lichaam en zou je kunnen benoemen als een vorm van energie die door ons lichaam stroomt. Bij positieve emoties voelen we ons “lekker in ons vel zitten”. Bij negatieve emoties het tegendeel.

 

Negatieve emoties zijn niet anders dan geblokkeerde energie; energie die niet meer vrij kan stromen. 

Het probleem met negatieve emoties is dat we die, vooral bij voortdurende stress, niet meer laten wegvloeien. We ontladen de spanning niet meer. Dit komt voor een deel omdat we geneigd zijn om negatieve emoties te ontwijken. We stoppen ze weg, onderdrukken of negeren ze waardoor het lichaam ze energetisch vasthoudt.

Kijkend naar ons natuurlijke stress systeem, moet er een balans zijn in het lichaam tussen positieve en negatieve emoties.

 

Met EFT kun je stressklachten via meerdere wegen benaderen: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.

 

Bronvermelding: Toeset, Y., Stressmanagement met RFT,  2014
Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar EFT vind je op de website van EFT Universe.

 

Lees meer over de werkwijze.

Aanmelden of vraag

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.