Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra, basischakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara. De Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel en veilig voelt. Als je een goed contact hebt met de aarde dan voel je je zeker. De kleur rood past bij dit chakra.

 

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal- of miltchakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd. Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. De kleur oranje staat voor het miltchakra.

 

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra(Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. De kleur geel hoort bij dit chakra.

 

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra. Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal. Groen is de kleur die gebruikt wordt om het hartchakra te duiden.

 

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden. We gebruiken hiervoor de kleur blauw.

 

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt. Het derde oog wordt ook wel gekoppeld aan intuïtie en heeft de kleur paars.

 

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.   

 

Bron: https://www.happywithyoga.com